12 Mayıs 2014 Pazartesi

Atomik, moleküler ve optik fizik


Atomik, moleküler ve optik fizik (AMO) bir ya da birkaç atomdan oluşan yapılar düzeyinde madde-madde ve madde-ışık etkileşimini inceler. Üç alan birbirleriyle karşılıklı ilişkileri, kullandıkları metodların benzerliği, enerji düzeylerinin ortaklığı sebebiyle tek bir isim altında toplanmıştır. Üç alan da hem klasik hem kuantum uygulamalarını içerir, makroskopik analizin tersine etkileşimlere mikroskopik analiz ile de yaklaşabilirler.
Atomik fizik atomlardaki elektron kabuklarıyla ilgilenir. Günümüzde atom ve iyonların kuantum kontrolü, soğutması ve çarpıştırılmasına, zayıf etkileşimli gazların (Bose-Einstein yoğuşması ve seyreltik Fermi dejenere sistemleri gibi) kolektif davranışlarına, fiziğin temel sabitlerinin yüksek duyarlılıkla ölçülmesine ve yapı ve dinamik üzerinde elektron korelasyonunun etkisine odaklanılmıştır. Atomik fizik çekirdek fiziği tarafından etkilenir fakat çekirdekler arası fizyon ve füsyon etkileşimleri yüksek enerji fiziğinin alanına dahildir.
Moleküler fizik çoklu-atom yapılarıyla ve bu yapıların madde-ışık bağlamında iç ve dış etkileşimleriyle ilgilenir. Optik fizik optikten farklı bir disiplindir, optik makroskopik objeler ve klasik ışık alanlarının kontrolüyle ilgilenirken optik fizik optik alanların temel özellikleri ve mikroskopik düzeyde madde ile etkileşimini inceler.

1 yorum:

  1. Lise müfredatında yer alan fizik konularına göre bir nebze daha günlük hayatımızda yer verebildiğimiz, içine girildiğinde keyif veren Optik konusunu işleyeceğiz. TYT Fizik optik konu anlatımı ve beraberinde tyt fizik optik soru çözümü videoları ile ders içeriğini rahatlıkla öğrenmenizi hedefliyoruz. Bu konuda birkaç kaynak sunacağız ve tabi bunu yaparken en iyilerini aktarmaya özen göstereceğiz. YKSDestek olarak tüm derslere, tüm ünitelere önem veriyoruz fakat güncellenen müfredat ile birlikte bu ünitenin daha fazla etkin olacağını düşünüyoruz.
    TYT Fizik Optik Konu Anlatımı ve Soru Çözümü

    YanıtlaSil